Založenie Rybej farmy
Spoločnosť Agro rybia farma Handlová od roku 2015 prevádzkuje na Slovensku najväčší a najmodernejší výrobný závod na chov sumčeka afrického, ktorý sa na trh dostáva pod obchodnou značkou SUMČEK OMEGA. Produkcia rybej farmy významne pokrýva dopyt slovenských spotrebiteľov po čerstvých rybacích výrobkoch. Zárukou čerstvosti je, že spracovanie živej produkcie prebieha priamo v závode.


Chov rýb
Celý proces, od liahnutia plôdikov až po chov sumčeka afrického na požadovanú hmotnosť, prebieha u nás v Handlovej. Chov je ekologický, s biologickým čistením vody, pod stálym veterinárnym dozorom. Čím prirodzenejší je chov, tým zdravšia a výživovo bohatšia je ryba, ktorú konzumujeme. Originálny zelený projekt, využívajúci podzemnú vodu na chov teplomilných rýb v uzatvorených halách, je rámci Európskej únie unikátom.

Udržateľnosť
Našou stratégiou je bezodpadová technológia, čo znamená využitie všetkých surovín a šetrenie životného prostredia. Zdanlivý odpad, ako sú kože, hlavy a kostrové časti nachádzajú ďalšie využitie vo farmaceutickom priemysle alebo sú spracované na kostnú, resp. rybiu múčku, ktorá je pre vysoký obsah bielkovín vhodným krmivom pre zvieratá.
Sumček africký
(Clarias gariepinus)
Vyskytuje sa v teplých vodách s teplotou okolo 27°C. Obľubuje tmavé prostredie a stojaté alebo mierne tečúce vody. Je to nenáročná ryba na priestor a na obsah kyslíka vo vode. Ide o dravca, ktorý je charakteristický veľkou hlavou so štyrmi pármi fúzov. Telo je hladké bez šupín, torpédovitého tvaru, pokryté kožou od tmavo šedej až po čiernu farbu na chrbte a bielu farbu v brušnej oblasti. Na rozdiel od prevažnej väčšiny ostatných druhov rýb má typické mäso bez medzisvalových kostí, červenej farby s veľmi malým množstvom tuku (6%) a vysokým množstvom bielkovín. Má kvalitné mäso bez vnútrosvalových kostí, s dobrými dietetickými hodnotami, bez rybacieho pachu. Mäso sumčeka afrického je typicky ružovo-červenej farby. Je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý vplyv na znižovanie cholesterolu v krvi. Mäso má výborné chuťové vlastnosti a je vyhľadávanou gastronomickou pochúťkou.
