O nás

 Založenie Rybej farmy

V roku 2015 bol vybudovaný výrobný závod v  takzvanom hnedom parku a do prevádzky bolo uvedené  najmodernejšie zariadenie na chov rýb - sumčeka afrického. Inovatívna technológia, vrátane chovných nádrží, sa nachádza v priestranných, uzavretých halách, čo umožňuje chov teplomilných rýb. Chov využíva recirkulačno-aquakultúrny systém s nepretžitým okysličovaním vody tzv. ODS Flow systémom.     

                                                               

Chov rýb

Celý proces, od liahnutia plôdikov až po chov sumčeka afrického na požadovanú hmotnosť, prebieha na domácej rybej farme AGRO RYBIA FARMA Handlová. Je ekologický, s biologickým čistením vody, pod stálym veterinárnym dozorom, čo u umelých dovozových chovov nie je vždy zaručené. Chovné nádrže sú plnené kvalitnou čistou vodou z pohoria Vtáčnik. Čím prirodzenejší je chov, tým zdravšia a výživovo bohatšia je ryba, ktorú konzumujeme. Originálny zelený projekt, využívajúci podzemnú vodu na chov teplomilných rýb v uzatvorených halách, je rámci Európskej únie unikátom.

Udržateľnosť

Stratégiou spoločnosti je bezodpadová technológia, čo znamená využitie všetkých surovín a šetrenie životného prostredia. Zdanlivý odpad, ako sú kože, hlavy a kostrové časti nachádzajú ďalšie využitie vo farmaceutickom priemysle alebo sú spracované na kostnú, resp. rybiu múčku, ktorá je pre vysoký obsah bielkovým vhodným krmivom pre zvieratá.

 Sumček africký( Clarias gariepinus )           

Vyskytuje sa v teplých vodách s teplotou okolo 27°C. Obľubuje tmavé prostredie a stojaté alebo mierne tečúce vody. Je to nenáročná ryba na priestor a na obsah kyslíka vo vode. Ide o dravca, ktorý je charakteristický veľkou hlavou so štyrmi pármi fúzov. Telo je hladké bez šupín, torpédovitého tvaru, pokryté kožou od tmavo šedej až po čiernu  farbu na chrbte a bielu farbu v brušnej oblasti. Na rozdiel od prevažnej väčšiny ostatných druhov rýb má typické mäso bez medzisvalových kostí, červenej farby s veľmi malým množstvom tuku (6%) a vysokým množstvom bielkovín. Má kvalitné mäso bez vnútrosvalových kostí, s dobrými dietetickými hodnotami, bez rybacieho pachu. Mäso sumčeka afrického je typicky ružovo-červenej farby. Je bohaté na 3 omega mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý vplyv na znižovanie cholesterolu v krvi. Mäso má výborné chuťové vlastnosti a je vyhľadávanou gastronomickou pochúťkou. Rybu spracovávame ako čerstvú, údenú alebo mrazenú.

                                         

Share by: